Ομοιοπαθητική και αλλεργίες

από Σεφεριάδου Χριστίνα Ιατρό συνεργάτης του Κέντρου
Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος HOMEOPRAXIS

Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε ακίνδυνες ουσίες του περιβάλλοντος όπως γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων, τρόφιμα, απορρυπαντικά, καλλυντικά.

Η αλλεργία είναι συνηθισμένη πάθηση, με συχνότητα 2% στον δυτικό κόσμο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στα παιδιά.

Πιθανές αιτίες είναι η υπερβολική χρήση καθαριστικών και απολυμαντικών που σημαίνει μειωμένη έκθεση σε πιθανά αλλεργιογόνα και η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ιδίως στα βρέφη, η οποία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι συνήθεις εκδηλώσεις της αλλεργίας είναι οι εξής:

  • Αλλεργική ρινίτιδα (φτέρνισμα, καταρροή, μπούκωμα στη μύτη)
  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα (κνησμός στα μάτια, δάκρυα)
  • Βρογχικό άσθμα (βήχας, δύσπνοια)
  • Δερματίτιδα (κνησμός, έκζεμα)

Η κλασσική ιατρική αντιμετωπίζει τις αλλεργίες με αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και κορτιζόνη. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τα συμπτώματα, αλλά δεν αποτρέπουν την επόμενη αλλεργική κρίση, ούτε θεραπεύουν τη νόσο. Επίσης έχουν αντενδείξεις και πιθανές παρενέργειες, ιδίως η χρήση κορτιζόνης σε υψηλή συγκέντρωση ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ομοιοπαθητική ιατρική αντιμετωπίζει τον ασθενή ως ένα μοναδικό ψυχοσωματικό σύνολο. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι υπεραραιωμένα φυσικά διαλύματα, για παράδειγμα από φυτά ή ορυκτά, τα οποία ενισχύουν το αμυντικό σύστημα. Είναι εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή. Δεν έχουν παρενέργειες ούτε αντενδείξεις (γι’ αυτό και χορηγούνται σε εγκύους ή σε βρέφη) και το κόστος τους είναι χαμηλό.

Ο στόχος της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι:

  • Η μείωση των συμπτωμάτων στην οξεία φάση της αλλεργίας
  • Η μείωση της συχνότητας και της βαρύτητας των αλλεργικών κρίσεων
  • Η ίαση καθώς θεραπεύονται τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν την αλλεργία
  • Η γενικότερη βελτίωση του επιπέδου υγείας του ασθενούς

ΑΝΔΡΑΣ 17 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΩΤΙΤΙΔΑ

Ιστορικό: Άνδρας 17 ετών προσήλθε (3/2020) με ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος από την βρεφική ηλικία, που εκδηλωνόταν με μπούκωμα στη μύτη, φτέρνισμα, έντονο παραγωγικό βήχα, επεισόδια βρογχίτιδας και ασθματικές κρίσεις. Είχε εποχιακή επιδείνωση από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο. Έπαιρνε μακροχρόνια αγωγή με εισπνεόμενο φάρμακο κ ρινικό σπρέι για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ανέφερε ιστορικό βρογχιολίτιδας ως βρέφος και δυο επεισόδια πνευμονίας στην παιδική ηλικία.

Κλινική εικόνα στην πρώτη εξέταση: μπούκωμα στη μύτη, έντονος παραγωγικός βήχας και ωτίτιδα με πόνο στο αυτί και υγρό πίσω από το τύμπανο.

Κλινική εικόνα στη δεύτερη εξέταση (μετά από λήψη ομοιοπαθητικής αγωγής για 40 ημέρες): δυο ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας σταμάτησε να πονά το αυτί του. Στη διάρκεια της αγωγής υποχώρησαν και τελικά σταμάτησαν η ρινίτιδα και ο βήχας.

Κλινική εικόνα σήμερα (1/2022): παραμένει χωρίς συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Μείωσε σταδιακά και τελικά σταμάτησε το εισπνεόμενο φάρμακο και το ρινικό σπρέι.

Σεφεριάδου Χριστίνα Ιατρός συνεργάτης του Κέντρου
Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος HOMEOPRAXIS