Ομοιοπαθητική στην παιδιατρική πράξη

από την Ιωάννου Χαρούλα - παιδίατρο

Η ομοιοπαθητική θεραπευτική απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να αποτελέσει θεραπεία εκλογής στον παιδιατρικό πληθυσμό. Τα παιδιά είναι ό,τι πολυτιμότερο για κάθε γονέα, ο οποίος θέλει να τους προσφέρει το καλύτερο, ιδιαίτερα όσον αφορά την υγεία τους που είναι ένα αδιαπραγμάτευτα ανεκτίμητο αγαθό. Ο αναπτυσσόμενος οργανισμός από τη γέννηση ως την ενηλικίωση, περνά από διάφορα αρχέτυπα αναπτυξιακά στάδια, σε καθένα από τα οποία έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις. Η ομοιοπαθητική θεραπευτική μπορεί να είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος σ’ αυτήν την προσπάθεια καθώς μπορεί να βοηθήσει στη δύσκολη μετάβαση από τη την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ασφαλή, χωρίς παρενέργειες, με χαμηλό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Είναι εύληπτα και τα παιδιά συνήθως συμμορφώνονται εύκολα στην αγωγή τους.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο από την πρώτη μέρα γέννησης του παιδιού, ακόμη και στην ενδομήτρια ζωή με την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Καθημερινά θέματα της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας όπως προβλήματα με το θηλασμό, πόνοι οδοντοφυΐας, παράτριμμα, δυσκοιλιότητα, διαταραχές ύπνου κλπ, μέχρι και πιο δύσκολες καταστάσεις μπορούν να έχουν θαυμαστά αποτελέσματα με την ομοιοπαθητική.

Πολλές οξείες καταστάσεις της παιδικής ηλικίας, όπως η οξεία μέση ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, ουρολοιμώξεις, τραύματα, οξέα δερματικά προβλήματα όπως η κνίδωση, το μολυσματικό κηρίο κλπ, μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν με ομοιοπαθητική αγωγή.

Το κύριο πλεονέκτημα της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής όμως, στο οποίο υπερέχει από τη συμβατική παιδιατρική θεραπευτική πράξη, είναι η δυνατότητα της να αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθήσεις. Ενδυναμώνοντας τον οργανισμό, μειώνει την ευπάθεια προς συγκεκριμένες παθήσεις και μπορεί ακόμη και να αλλάζει τη φυσική πορεία μιας νόσου. Παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα, ευαισθησία σε συχνές υποτροπιάζουσες λοιμώξεις πχ ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, έκζεμα, ακμή, νυχτερινή ενούρηση, κεφαλαλγίες, διαταραχές ύπνου κλπ. μπορούν να έχουν θεαματική βελτίωση με την ομοιοπαθητική.

Αλλά και συναισθηματικά ή συμπεριφορικά προβλήματα μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα με την ομοιοπαθητική, όπως πχ άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα με το σχολείο, διαζύγιο γονέων, επιθετικότητα, απόσπαση προσοχής ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Η ομοιοπαθητική έχει πολλά να προσφέρει και σε παιδιά με ειδικά προβλήματα πχ. αναπτυξιακή καθυστέρηση, νευρολογικές διαταραχές, σπασμούς, αυτισμό κλπ. Αναγνωρίζοντας το ξεχωριστό και ιδιαίτερο στην παθολογία του παιδιού, ο ομοιοπαθητικός θεραπευτής με τη βοήθεια καλά επιλεγμένων φάρμακων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την εξέλιξη του παιδιού.

Η ομοιοπαθητική μέθοδος βασίζει τη συνταγογράφηση του φαρμάκου στο σύνολο των συμπτωμάτων του ασθενούς και αυτό ονομάζεται ιδιοσυγκρασιακή συνταγογράφηση. Ως ολιστική μέθοδος, αναγνωρίζει ότι οι σωματικές ασθένειες έχουν συνήθως και ψυχοδιανοητικές προεκτάσεις, όπως και οι ψυχοδιανοητικές ασθένειες συχνά σωματοποιούνται με εκδήλωση φυσικών συμπτωμάτων.

Κεντρική ιδέα της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής είναι η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο αντιδρά στα ερεθίσματα και εκδηλώνει την ασθένεια. Κατά τη λήψη του ιστορικού δίνεται μεγάλη σημασία στα στοιχεία του χαρακτήρα, σε πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες ενός συμπτώματος, στα διαφοροποιά μοναδικά συμπτώματα. Γιαυτό το λόγο και η θεραπεία είναι διαφορετική από παιδί σε παιδί ακόμη και αν έχουν την ίδια ασθένεια, δηλαδή είναι εξατομικευμένη.

Συμπερασματικά, η παιδική ηλικία είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος της ζωής του ανθρώπου να εφαρμοστεί η ομοιοπαθητική, γιατί όχι μόνο θα αυξήσει το επίπεδο υγείας του, αλλά θα βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο οργανισμό να εξελιχθεί στο πλήρες δυναμικό του.

Ιωάννου Χαρούλα 
Παιδίατρος